2014-04-11 17:37:31• hírek • Kocsis Zoltán

Forró nyarat ígérnek a szakszervezeti vezetők

Egy napos munkalátogatásra pénteken Szatmárnémetibe érkezett Aurelia Cristea szociális párbeszédért felelős miniszter. A tárcavezető találkozott többek között Pataki Csaba szenátorral, Kereskényi Gábor és Erdei D. István parlamenti képviselővel, Eugeniu Avram prefektussal, valamint a szatmári szakszervezetek és a munkaadók képviselővel is.

A megbeszélésen Vasile Darle, Dan Burulea, Sorin Faur és Miclaus Mircea szakszervezeti vezetők elsősorban a 2011-ben elfogadott „szociális párbeszéd" törvényének hiányosságaira igyekeztek felhívni a figyelmet, mondván, az „modern kori rabszolgákká változtatta a munkavállalókat".

Szó esett a fiatalok elvándorlásáról, a munkatörvénykönyv előírásainak be nem tartásáról, az alacsony és méltánytalanul megoszló bérekről. A szakszervezeti vezetők egyértelművé tették: amennyiben a kormány nem hajlandó komolyan venni követeléseiket, „forró nyár elé nézünk mindannyian. Országos szinten már tárgyalunk a tüntetések ütemtervéről", figyelmeztetett Darle.

Ciprian Costea, a szatmári munkaadók képviseletében azon véleményének adott hangot, hogy a romániai állapotok nem kedveznek a vállalkozó kedvnek. Kifogásolta a magas adóterhet és hiányolta a duális képzés, valamint a szakképzés támogatását. Szerinte Szatmár megyében a munkaadók egyik legnagyobb gondja, hogy nem találnak kellően képzett munkaerőt.

Részben egyetértett vele Pataki Csaba szenátor is, mondván: Szatmár megyében nem elsősorban a munkanélküliség, hanem a szakképzett munkaerő hiánya valamint az országos átlagnál alacsonyabb átlagfizetés jelenti a legnagyobb problémát. „Ez érdekes dolog, mert Szatmár megye határmegye. Márpedig a határmegyékben nagyobbnak kellene lennie a versenyhelyzetnek, ennek következtében pedig a fizetéseknek is", mondta Pataki, leszögezve: Romániában nem létezik két olyan megye, ahol a hasonló szerepkört és funkciót betöltő közalkalmazottnak vagy tisztségviselőnek ugyanannyi legyen a fizetése.

Octavian Petric PSD-és képviselő ezzel szemben a kenyér ÁFA-csökkentését követően újabb ÁFA-csökkentéseket helyezett kilátásba és abbeli meggyőződésének adott hangot, hogy az utóbbi hónapokban Romániában megnőttek az átlagfizetések....

Aurelia Cristea miniszter a szociális párbeszéd törvénye kapcsán a kormány, a munkaadók és a munkavállalók közötti konszenzus és párbeszéd fontosságát hangsúlyozta, biztosítva a jelenlévőket: megalkotott munkanaplójában komoly szerepet szentel a kérdésnek. A tárcavezető emlékeztetett arra is, hogy februárban 4,3%-kal nőtt az átlagfizetés az előző év hasonló periódusához viszonyítva, elérve a 1626 lejt.

Az idei gazdasági növekedés elérheti a 3,5%-ot, az adóbevételek pedig 2,5%-kal emelkedtek. „Lassan, de biztosan rátérünk a megfelelő útra. Az emberek máris érzik, hogy egyre több pénz van a zsebükben. Ezt bizonyítja az utóbbi hónapokban megemelkedett kiskereskedelmi forgalom is", jelentette ki Cristea.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: